Monday, September 10, 2012

Menu Kita...;)

 Salam untuk semua!!!

Hari ini nak pamer beberapa agenda belajar memasak bulan puasa aritu. Ketinggalan zaman betul ek...ceritanya dah  lama tapi  baru nak tayang...huhuhu...takpelah...untuk kenang2an...lagipun bulan puasa mana boleh tayang2 makanan selalukannnnnnn....tak elok...;) Lagipun sajer jer nak kasi stori baru kat blog ni...kalau tak, senyap...takde apa2 cerita.

Jom kita layan gambar dan kita stori mori(wah! bahasa...hehe) sikit!

 Makaroni goreng...takde yang special tentangnya...sekadar goreng biasa macam goreng mee jer...sape2 nak share resepi cara goreng makaroni yang sedap dialu2kan!!!!

 Ini namanya "lompat tikam"...tapi santannya tak berapa nak menjadi....pekat...selalu makan ia cair sedikit...kene cuba lagi.

Ini adalah "pajeri terung"...my favourite...tapi en.suami tak berapa suka...maka ini cuma tunjuk kat PARAM jer...;) 

Ini nasi ayam dan nasi putih beserta rendang daging. Sajer hidang macam tu untuk anak teruna 6 tahun..penarik selera dia. Tengok gini...dia mendeko dulu untuk diri sendiri sebelum makan....tak kisahlah...janji makan...sesekali buat kelainan...;)

 Telur dadar gulung...rasanya sama jer dengan telur dadar biasa...takde buat kelainan pun dari segi rasa...sajer jer nak menggulung...tiru gayanya kat Sini...;)

 
Nasi kerabu golok...dah bertahun simpan resepi...tapi inilah kali pertama nak mencubanya...alhamdulillah soalnya rasa ok la ...jauh sedap yang ni dari beli kat pasar malam mahunpun PARAM kat sini...suamipun puji....hehehe sesekali masuk bakul angkat sendiri...huhuhu

  
Ayam goreng berempah

 
 Fishball, mangga, tembikai...sajer buang masa kasi cucuk2 gitewwwww...;)

Puding Mangga

Tepung Pelita. Bekasnya terlalu besar untuk tepung pelita...rasanya kalau letak dalam bekas kecil2 lagi sesuai. Soalnya rasa dah lulus....dan resepinya saya ambik kat Sini
*
*
*
Jom kita basahkan tekak!!!!...dengan

 Air Asam boi Putih...beli kat PARAM dekat satu pakcik satu family...memang best air asam boi dia buat ni....buat sendiri tak secowwwwwww air dia...rahsianya ape ek...lupa tanya pakcik tu....;)

 Air tembikai...yang ni buat sdn bhd...;)


Air mangga...juga buat sdn bhd...;)

OK

itu ajer...tak boleh banyak2/panjang2 nanti ada yang boring

K
*
*
*
Wassalam!...;)

4 comments:

Chenta Eyfa Latieyfa said...

wah sedappppp nyew..dah la sye pose ai nih..tak tahan tgok..ehehe

Zurina said...

chenta, puasa ek...sori ya! ...bbuka nti sediakan menu best2...;)

Fwencez D_yana p3 said...

wahhh sumer sedap2 belaka hidangan akak tue...tambah lapar kite hehe

Zurina said...

yana...kalau lapar kena makan...hehe..;)