Friday, October 5, 2012

Bila Melayu Berniaga

Salam semua!

Ini cerita pasal laptop suami yang rosak...minggu lepas...Khamis guna itu laptop ok2 jer...Jumaat malam tu nak guna...dh blurrrr terus. Bila dia cek2 mmg xbole nak baca pape. Suami agak2 motherboard yg rosak...tp xsure sbb dia bukan pakar sgt bab2 tu. So hari selasa g hantar kedai repair ini barang la...kedai melayu...niat nak tolong melayu la kannnn. Pagi khamis call...nak tahu apa kerosakan laptop tu...jawab orang kedai tu..."belum tengok lagi bang, nanti kang check"...huhuhu. Frust la jugak suami coz selasa lagi dia hantar, so  tengahari tu (kelmarin la) dia g la kedai tu...nak pastikan...dorang kata "blom check...nti petang kita check"...kwang3x.

Jadinya bila dh frust...my usben ambik laptop tu nak g repair kedai lain...g la kedai area c2 gak la. Melayu gak...diaorang kt nti diaorg check. Dengar jawapan gitu...suami kt...xpelah. Ermmm...taknak pisang bbuah 2 kali. Kt en.suami...yang herannya tgk kt kedai tu takdelah byk sgt komputer/laptop nk d repair...ownerpun duk ngadap pc main games jer...ye ke tidak ntah ler...huhuhu. Jadinya petang tu jugak suami ajak g Yik Fong. Sape dok Ipoh mesti kenal ini bangunan...tempat jual komputer dan segala yang berkaitan dengan IT. Sampai sana lebih kurang 4 petang...g la satu kedai...Cina punya. Bila tanya dan tunjuk laptop...dia terus check...takdelah nak tangguh2...see, boleh tgk cmana dia layan customer...manyak bagus maaaaaaa. Bila check...xsampai 2 minit...dia kt motherboard rosak. So en,suami tanya la...btul2 ke benda tu rosak..sajer nk pastikan kot2 nti tukar benda tu(mahal woooo...RM200 lebih jugak)...lain pulak yg rosak. So, nak kasik suami  yakin...dia double check benda alah tu dekat PC...tup2...ringkasnya citer...baiki la kt c2. AND suami kata boleh tak baiki terus DAN nk ambik hari tu jugak. Cina tu cakap..."ermmmmmm(pk2 sikit)...boleh la". Bila tanya kul bape boleh siap...dia kt kedai tutup 8 pm...jd sblm tu bole siap...sekitar 7pm.

So, kitaorang ronda2 dulu sambil cuci mata kat Ipoh Parade dan solat dekat masjid negeri , Masjid Sultan Idris Shah  II. Lebih kurang 6.40 kami ke Yik Fong...sampai kt kedai kami repair laptop tu...Cina tu nampak kami(belum betul2 sampai kedai dia lg) terus senyum sambil kata..."sikit lagi bang nak siap...u bole pusing2 dulu/nak duduk2 sini pun boley"...tp my usben pilih nk ronda2 jap sebab dia nak beli beg sandang utk laptop n toner. Dah beli beg kami ke kedai tu semula...toner beli kt kedai tu jugak...kebetulan ada c2. Lebih kurang 7pm...siap.

Ringkasnya citer uols boleh tgk cmana org cina berniaga, bagaimana mereka layan customer dan bagaimana servis diaorang +++. So, camana org kita nak maju dalam bisnes kalau gitu gayanya berniaga. Org kata macam nak tak nak jer...jadi tak pelik la kalau kaum tu yg kuasai bisnes di tanahairku yg tcinta ini...huhuhu.

***mungkin isu ni sensitif sikit. Tapi terlebih dahulu nak minta maaf...harapnya jangan ambik negatifnya...tapi lihat dari sudut positifnya. DAN diingatkan juga...bukan bermakna semuanya adalah sama...

***kalau nak maju, buat sesuatu tu kenalah bsungguh2 dan nampak kesungguhannya...baru la hasilnya CUN. Tu sbb ramai org kita bila berniaga tak kekal lama...dahhhhh tutup. 
Sekadar bg pandangan...

***DAN setelah d repair, laptop tu bekerja dgn lebih lajus...usben cam puas hati wpun duit melayang dalam ekonomi sepoi2 bahasa ni...huhu...mana taknya skrg ni tiap2 minggu turun naik KL...tabur duit atas jln.  Tapi xpelah...untuk masa hadapan yg lebih cemerlang gemilang dan terbilang...xgitewwww??? Pepun...ada laptop ada ipad ada tablet etc yang sewaktu dengannya...aku tetap pilih PC...

SEKIAN>>>WASSALAM.

6 comments:

Lady Ija said...

Kalau laptop rosak rasa macam patah kaki...

Org melayu selalu bisnes main2... nak2 bila dah ramai pelanggan... lagi riak..bongkak.. bukan tak nak sokong perniagaan sesama bangsa..tapi kadang2 kita kena buat pilihan yang untuk pulangan yang terbaik.

Zurina said...

Lady ija...itulah masalahnya. Pepun akak klau laptop rosak xpe lg...jgn pc dh ler...;)

boni kacak said...

apa2pun kt kena bersabar, dah diharap dengan terbitnya entri ni akan membuka mata orang2 kita untuk memperbaiki kelemahan yang ada.. kalau tak, sampai bila2 ekonomi kita dimonopoli oleh bangsa lain.

#ciksuzlin said...

Sebab tu susah sikit industri Melayu nak survive (>_____<)"

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Zurina.
mcm mana nak maju bisnes, customer dah dtg cari tp tak layan betul2, kita customer pasti nak servis yg cepat dan bagus

Zurina said...

Thanks boni...btul tu, apa2 hal pun sabar kena sentiasa ada...;)

Ya...tulah salah satu sbbnya cik suzlin...;)

Mamasya...t.kasih! hujung minggu sy padat sgt...;) btul tu, sbg customer mesti kita nk yg terbaikkan...;)