Monday, October 22, 2012

Menu Kami


Salam semua! sesi tayang makanan...sajer nak kasi story baru kt blog. Sambil jamu mata...jom kita citer2 ckit...!!!

 Ini namanya Putu Mayam...sebelum ni kalau sebut putu mayam ni yang aku tahu jenis yang ada kuah(santan+gula melaka etc)...tapi yang ni edisi kering dan  didatangkan dengan kelapa parut dengan gula melaka(macam gula perang yang digaul dengan gula halus gitu. Yang ni bukan buat sendiri...tapi tunjuk kat pasar malam. Sekali try...boleh dikatakan tiap2 minggu tunjuk. Best...ada dua versi...hijau dan putih..tapi soalnya rasa sama saja.

Putu Mayam

Inilah ramuannya...kelapa dan gula melakanya

Laksa Penang...juga tunjuk kat pasar malam...sedap. Hehe...semua jenis tunjuk...tu maknanya apa ek? Bukan malas tau...sesekali jerk...huhhu. Selalu bila beli kat pasar malam susah nak jumpa yang kena dengan selera...tapi yang ni kiranya oklah juga.

Nyum! nyum!...dah selamat masuk dalam perut...;)

Taufufa...sape suka benda alah ni...sila angkat tangan!...hehe. Lihat la taufufa tu...disebabkan harganya kekal RM1...bekas yang digunakan sekarang ni makin kecik...isinya pun ciput...kalau dulu bekas besar sikit...isinya melimpah...ni setengahpun tak sampai. Macamana sekalipun depa2 jual...ada gak yang membelinya...;)

Taufufa...dulu2 tak suka benda ni...mungkin sebab masa kecik dolu2 tak pernah jumpa. Tapi bila dah cuba...dah jadi suka...;)

Jom minum petang!...petang2 hujan...laporrrr. So, buat jer apa yang ada kat dapur...janji cepat dan pantas. Roti bakar berintikan Tuna, Strawberi jem dan cheese...makan panas2...superb yummy...semua sedap kalau seleranya sentiasa ada & perutnya lapor...;) Pulak2 dimakan bersama sup cendawan segera dan kopi panas...fuhhh...kenyang...alhamdulillah. 

Jemput Minum!...;)

Cekodok @ jemput durian. Ini permintaan anak teruna...sehari sebelum buat cekodok ni ibunya buat cekodok bawang+sayur mayur. Bila makan...katanya "Faris tak suka jepuk ni...faris suka yang letak pisang /durian"...huhuhu...cian...sebab lepas tu dia memang tak makan. Ralat la pulak rasa...tapi dah masak yang ni...esok2 la ibu buatkan ya. So esoknya ibu tunaikan permintaan Faris...maka inilah hasilnya...Faris makan dengan seleranya...wahh! macam masak yang best2...cekodok jerk...eheh.

Cekodok Durian

Ari2 dah tayang donut versi gula halus dan gula icing...ni nak tayang donut coklat cair pulak...heroku suka yang ni...ibupun suka bila masakan ibu digemari anakanda dan ayanhandanya...eheh.

Tabur kacang dan gula halus...kasi menyerlah sikit dia punya rupa...;)

DAN......ini kegemaranku...jagung rebus. Jumpa jagung kat pasar malam...tengok cantik jer isinya. Pakcik yang jual kata...manis. Dah tengok elok...beli jerlah...balik2 rebus...ermmm...memang manis...fresh dari ladang...;)

Jemput tengok!...;)..hamboi sampai hatikan...tayang jer...kalau teringin memang tak susah nak dapatkan jagung ni...g pasar malam...sah2 ada...;)

Mencuba nasib...kek biasa2 ajer...sesekali teringin nak menge"kek"(bahasa hapakah ini?...huhu). Buat kek biasa2 rajin la...tapi yang pelik2...apalagi yang lapis2 dan perlukan perhatian lebih...memang tak berapa rajin la. Pulak2 tak berapa nak pandai dan memandaikan diri...hadoiiiiiii terukkan...isy3x...;)

Ini puding roti...soalnya rupa teramatlah teruk...sebabnya tak boleh nak sabar2 tunggu sejuk dulu...kuar jer dari oven...panas2 terus sodek2kan...dan makan bersama dengan kuah kastard...fuhhh...memang best. Ada coklat chip & kismis lagi. Tengok rupa yang teruk ni...dua heroku tak nak makan...jelingpun tanak...huhuhu...sedeyyyyyyy. Esoknya aku potong elok2...deko sikit2 kasi shantek...baru la en.suami nak cuba...kena paksa...kikiki. Bila dah makan...hambik...dia kata best rupanya. Yang malam tu dia tak nak...katanya sebab rupa buruk sangat(gambar atas tu)..sob3x...buruk ker???...cantiQ per...huhuhu. Tapi lupa la pulak snap gambar yang cantik tu.

Sesekali...bila teringin...kami layan jugak benda alah ni walaupun bukan menu yang baik untuk kesihatan..ehehe. Senang kejeku...cuma letak air panas...tunggu kejap...layannnnnnn. Tiga untuk kami bertiga...yang hot tu untuk suami tercayang, berapi tu mestilah aku punya...tapi tak berapi manapun...dan chicken tu untuk heroku. Masa nak makan...bukan main semangat...makan tak sampai separuh...dahhhhhhhh takmoooo...huhuhu...selalu gitu my hero. Dia ni kalau sup2 ibu masak baru jalan...walaupun soalnya rasa  bole2 ajer.

Ready untuk di ngap...kami makan yerrrrrr....k. permisi dulu...wassalam!...;)

14 comments:

Aziela said...

Combination yang mesra. Set2 kitalah juga kan...

Cik Ain said...

sedap nye,nyum3

boni kacak said...

wah..siap ada putu mayam... dah lama tak makan..

Zurina said...

Aziela...ya, sememangnya mesra...hehe.

Cik Ain...sedap tu...kena dptkan dpasaran...eheh.

Boni kacak...sedap tu putu mayam, tambah2 dmusim hujan ni...;)

Sari Yusa Ibrahim said...

Burpppppppppp!! Alhamdulillah, kenyang akak singgah niari, macam2 ada!!

Zurina said...

hehehe...kenyang mata...perut lapar...;)

PinkUmmi said...

paling suke putu mayam...lame tak mkn putu mayam..kat sini pyh nak cri org jual putu mayam....

Cik Nurul Siezuka said...

Waaaa.. semuanya sedap2..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah..sedap² semuanye..putu mayam tak pernah mkn lagi..

Zurina said...

pink ummi...skrg mcm2 resepi baru ada...tu yg lama makin dlupakan.

Nurul...sedap bila sesekali jumpa...kl sll jemu...;)

lily...kena cari dan cuba rasa tu...best...;)

akubiomed said...

Banyak juadah yang disediakan. Menu akhir mee segera tetap kelas. :-)

dhiashahida said...

masa kecik2 suka mkn putu mayam..laksa tuhh...meleleh la saya melihatnya...wuwuwu..
singgah follow yer

AHMAD AFIQ said...

variety super. tapi yg last to paling sedap di waktu snack time

Zurina said...

akubiomed...mmg kellas tu...huhu

dhiashahida...TQ...masa kecik suka...dh besar dh tak suka ek?...;)

Ahmad AfiQ...ya!...snack time...;)))))