Sunday, January 20, 2013

Cerita Anakku Lagi

ihsan en google
Salam!...hehehe...sila jangan jemu ya...kalau jemupun takpelah...kasik macik cakap sengsorang takpe...huhu. Cerita minggu ni...waktu rehat memang aku dah tak jenguk Faris kat sekolah dah. Masa ambik dia kat sekolah...mesti tanya dia beli apa?...Isnin tu dia cakap dia beli donut satu jer. Hari2 lainpun menu dia lebih kurang sama jer...tak donut, jeppuk(cekodok), takpun hotdog yang dibalut dengan roti dan keropok lekor yang alahai...keras cam kayu....huhuhu. Tapi aku suka servis kat kantin tu...pekerja2nya tak kedekut senyuman dan kebersihan kantin memang bagus. Satu lagi...hargapun berpatutan.

Kejadian minggu ni...tak silap hari Isnin...Faris beli donut satu(rm 0.30)...balik2, duit dia tinggal rm 0.50..lain2nya hilang. Bila aku tanya dia kata..."tak tahulah...Faris tengok dah takde"...lepas tu dia sambung lagi "kot2 angit tiup duit Faris ibu"...huhuhu...alahai anakku...dalam poket, macamana laaaa angin nak tiup...ermmm...pe2 jelah Faris. Hari seterusnya dia dah pandai menular ke koperasi sekolah. Beli pensel tekan...bila aku tanya ambik kat mana pensel tu...dia kata "Faris beli kat kedai makcik...senang jer nak g kedai makcik tu, turun tangga pastu belok...bla bla bla.."...hahaha koperasilah tu. Aku cakap la dengan dia  duit poket tu untuk beli makanan jer, pensel dan lain2 tu nanti ibu ayah belikan. Esoknya dia beli pulak bullet/ubat pensel tu. Katanya dia sebenarnya nak beli pensel untuk kawan2 dia...tapi kawan dia nak beli sendiri...huhuhu, banyak la awak punya MONEY wahai anakku. Ermmm...dah pandai membeli dan membelah la tu. Pepun, pensel tu tak digunakan pun...yang pakai bullet kecil tu mana dia boleh guna...menulis tekan kuat sangat dah patah. So semalam ayahnya belikan pensel yang guna bullet tebal tu...ok la, lulus untuk dia gunakan. Bullet yang dia beli...patah+hancur duk bawa ke sana ke mari..huhuhu. Faris oh Faris...pe2 jelah kannnn...budak baru belajar...:)

Pagi2 ayah dia hantar...selalunya hantar sampai kelas...minggu ni ayah dia hantar sampai depan pagar sekolah jer...tengok dia dah masuk sekolah sampai kelibatnya tak kelihatan...ayahnya bertolak ke pejabat. Pagi jumaat tu aku hantar sama...awal2 dia cakap hantar sampai pagar jer. Dah sampai depan pagar sekolah aku saje jer kata kat dia "ibu, hantar ke kelas yer!"...cepat2 dia jawab"eh! takyah la...Faris dah tahu kelas Faris, Faris dah pandai g sendiri"...huhuhu...sajer jer nak cuba try test dia...beria2 dia tak bagi hantar. Dah salam dan keluar kereta...laju jer dia lari masuk ke sekolah...semangat. Harapnya terus bersemangat untuk ke sekolah...semangat nak belajar ya Faris!!! bukan semangat nak main! Pepun aku doakan yang terbaik untuknya...doa ibu sering mengiringimu wahai anakku...moga berjaya dunia akhirat...dan jadi anak yang soleh...amin!!!

~SEKIAN WASSALAM~

9 comments:

Aziela said...

Awal2 pandai berbelanja nie, memang diorang seronok sebab rasa diri dia dah besar. Hahahahhaa. Nanti2, dia muaklah..hihihihi

Zurina said...

tu la... baru nk belajar...tu yg xcited...xreti nk jimat ke hape lg...:)

boni kacak said...

hehehehe.. ni yang best kan? hari2 perhatikan anak kita masuk sekolah, hantar dia pergi sekolah.. tak sabar pula saya nak merasa moment2 tu..hehehe

Zurina said...

klau tak sabar...bole la dik boni kawin cepat2...;)

Ros said...

Assalamualaikum Zurina,

Budak2 memang depa cepat belajar kan Zurina...Bila baca kisah Zurina ni..Kak Ros rindu pulak masa anak2 Kak Ros sekolah dulu...he.he..

Mamasya said...

Aslmkum Zurina
wah abg dah pandai nak belanja kwn.bab duit baki belanja...teringat anak2 akk...pun gitu juga selalu baki tak cukup..entahlah dia ambil ke tak baki bila lepas byr.

Zurina said...

waalaikummussalam k.ros & mamasya!!!
k.ros...btul, budak2 cepat bljr...klau bljr yg elok alhamdulillah...hrp2nya yg x elok dia tolak tepi la. Ank2 k.ros mti semuanya dh bjaya...dh besar cara lain pulak didikannya kan k.ros...;)

Mamasya, tulah...dh pndai...hehe. Yg xambik baki satu hal, yg tabur tah mana2 satu hal jugak...hari ni duit dia lesap lg...bila tnya mana peginya duit tu, dia kt xtahu...bila tanya bagi kawan ke...angguk lak dia...ermmmm...mcm2 kan budak thn 1 ni...:)

Buatbest said...

biasa la budak2 kan..tapi mmg seronok jgk tgk telatahnya yg baru nk belajar perkara baru kan..

noornazuha said...

Salam Maulidur Rasul....:)