Monday, January 14, 2013

Dunia Hari Ini

ihsan en google...;)

Salam semua! Alhamdulillah...dah masuk minggu ke 3 anakanda Faris bersekolah dalam tahun 1. Nampaknya dia dah makin dapat menyesuaikan diri. Untuk tiga hari minggu pertama tu...waktu rehat memang aku pergi jenguk dia...nak tengok dan ajar dia cara berbelanja. Masuk minggu ke 2 masih pergi jugak untuk 2 hari pertama...tapi awal2 tu tengok dari jarak jauh...tengok macamana dia handle diri nak berbelanja...lepas tu cuit la bahu dia kasik surprise....hehe. Surprise la sebab aku cakap dengan dia tak datang dah waktu rehat...bila datang jugak tu macam terkejut gak la dia...katanya sambil senyum "ibu kata tak nak datang"...eheh. Lepas dah makan...dia tergesa2 nak join kawan2 main tepi kolam ikan. Aku biarkan jerlah sambil tengok jarak jauh. Sebelum tu dia dah pesan "ibu balik la"...amboih...isy3x. Tapi hari pertama untuk minggu ke 2 tu aku tak balik terus...perhati dia dari jauh. Tengok dia ok...bila loceng rehat tamat berbunyi...baru aku balik. Tapi hari ke 2 ...memang terus balik lepas dia habis makan. Bila tengok dia makin reti nak berbelanja...jadinya waktu rehat hari seterusnya memang aku dah tak pergi jenguk lagi. Biarlah dia belajar dan terus belajar...insyaAllah lama2 pandailah tu + dapat menyesuaikan diri. Harapnya dia dapat kawan yang ok...yelah, budak laki ni ke"aktif"an dia lebih sikit. Harapnya tak menganggu pembelajarannya. Moga tertanam minat untuk belajar dan terus belajar dalam diri. Dia ni kalau di ajar dalam kategori cepat faham...yang tak tahannya...agak aktif...huhuhu.

Ini merupakan pengalaman pertama...urus persekolahan anak. Sebelum ni pra...lain sikit al-kisahnya. Bila dah naik darjah satu ni...lain pulak ceritanya. Persiapan bermula sebelum sesi persekolahan bermula lagi. Dari beli kelengkapan sekolah...pakaian(baju, kasut, seluar), beg,  dan buku2 sekolah(koperasi sekolah)...sampai la kepada keperluan lainnya. Ini termasuk juga urusan untuk sekolah agama pada sebelah petangnya. Kalau di nilai...memang banyak jugak kosnya ya!...itu baru sorang anak...bagaimana la pulak kalau orang yang 3, 4 orang atau lebih. Kalau yang mampu tu takpelah...bagaimana pula bagi ibu bapa yang tak berkemampuan? Terfikir gak sejenak. Kalau dulu...akupun bukan dari keluarga senang....setiap tahun tak semestinya semua dapat baru....tak merungutpun sebab tahu kemampuan ibu bapa kita. Tapi kosnya takdelah seperti sekarang ini...agak mahal. Syukur alhamdulillah...walau tak mewah...mampu sediakan keperluan untuk anak bersekolah. 

ermmm...dah ada pengalaman ni...nanti boleh la(kalau rajin) nak kongsikan tips2 perancangan untuk ibu bapa(yang baru belajar macam aku)  uruskan anak memulakan persekolahan.

***minggu awal ni murid tahun satu masih kelam kelibut lagi. Nak mengenal kawan, guru(hari pertama, Faris kata.."pening jap sebab cikgu Faris ramai sangat...jap yang lain yang lain masuk"...huhuhu...masa pra cikgu tak ramai), kenal sekolah dan peraturanya+++. Pembelajaranpun tak bermula sepenuhnya....ibu bapapun pening...macam2 persoalan timbul. Khamis minggu lepas...masa ambik Faris balik sekolah...tanya la dia.."ada keje sekolah tak"...katanya "ada". Kat rumah aku cek la buku2 dia...cari mana latihannya...tak jumpa. Bila dia cek...jugak tak jumpa...katanya "aik, cikgu ambik kot". Esoknya masa ayah dia hantar...adalah bapa kawan sekelasnya pulangkan buku2 tulis dan latihan Faris...katanya anak dia hangkut bawa balik...huhuhuh...jadinya kerja sekolah Faris tak siap. Risau gak aku...sekarangkan UPSR dah nak dimansuhkan. Pe2hal bergantung pada penilaian guru yang mengajar...KSSR rasanya...Kurikulum Standard Sekolah Rendah. Jadinya kalau tak siap kerja sekolah...bahaya gak la. Pepun bila tanya kawan2 cikgu cikgi kat fb...ada gak parent yang blur macam aku...eheh...dan menurut cikgu2 untuk minggu2 awal ni(3 minggu pertama kalau tak silap), tahun satu menjalani program transisi...iaitu budak2 diajar mengenali rakan, guru, tandas dan sebagainya berkaitan dengan sekolah. Latihan2 cuma untuk dibuat dalam kelas...tak diberi penekanan lagi. Bila dengar macam tu...lega sikit rasa. Elok gak...budak2 tahun satu ni masih blur dengan suasana baru...dengan adanya program macam ni...bagi peluang mereka membuka ruang minda akan suasana baru yang bakal mereka lalui nanti.

Ok dulu...panjang citer daaaaaa...beransur dulu ya...wassalam!

11 comments:

Miss Zahirah said...

siap srh ibu dia blik dlu.. hehehe..
bguslah tu kak dia dh pndai berdikari..

ieda said...

macam2 budak2 nie ekeke ..

macam anak2 akk memang akak ajar mereka berdikari .. kalau tidak susah , mana tahu kita x der sok2 dah senang kan ..

huhu dikk yee , pakaian keperluan mereka x macam dulu dahhh .. semakin banyak duit diperlukan ! .. :(

boni kacak said...

hurm..macam mana lah saya dah ada anak nanti... mesti macam2 tanggungjawab yang akan muncul..

Nur-nba said...

Kak Zurina dapat anak yang pandai berdikari... Rajin akak karang entri ni.... Lain orang lain pengalaman pertama hantar anak ke sekolah rendah..

Zurina said...

misz zahirah...alhamdulillah...walaupun manja...dia mmg kuat smgt.

k.ieda...skrg ni mmg tak mcm dulu...org ank rmai lagi la terasa. Klau yg poket tebal mgkin tak terasa la

Boni...kene buat perancangan awal tu...kawinnya bila?...:)

Nur...sesekali merajinkan diri...tupun n3 sminggu sekali susah nk ada...hehe. ya, lain org lain pgalamannya...;)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah..pandai dia berdikari...

p/s :akak yang lego tu..hubby lily beli 1set termasuk buku & VCD masa ada karnival Upin Ipin tu...time tu diorang takde jual untuk lego shj..tak pasti kalau harga untuk lego shj berapa..boleh tgk kat website morphun...

Zurina said...

alhamdulillah...o...ada set dia ek...pepun TQ ya!

Mamasya said...

Aslmkum Zurina
anak2 mula sek mmg ambil masa nak sesuaikan diri...tambahan suasana jauh berbeza dg tadika. tp sebulan....dua nanti pandailah sesuaikan diri....yakin bolehkan Faris...

Mamasya said...

re; Zurina, di tempat akk mmg tak da org jual pecal. ada juga yg bawa readymade dlm paket dr Msia.

kasih Salina said...

banyaknya perbelanjaan sekolah ank2..menakutkan jer ye..

Zurina said...

Waalaikummussalam mamasya! insyaAllah...moga Faris makin dpt sesuaikan diri. Pecal xde jual kt sana ek...untung kga mamasya dpt menikmatinya dsana...airtgn ibunda/isteri tcinta lagi tu...;)

Kasih salina...tupun masih ada yg tak disenaraikan...mmg skrg byk guna $$$...pepun utk masa depan ank2...:)