Tuesday, March 5, 2013

Pulut Kuning

Salam semua...hari ni nak tayang pulut kuning yang kejadiannya minggu lepas. Ini berikutan keinginan tekak ni nak makan pulut kuning ekoran minggu sebelumnya jiran ada bagi pulut kuning+rendang. Biasalah benda kalau dah sikit...sedapppp sangat rasanya. Disusuli pulak lepas tu tertengok rancangan masakan kat tv...adalah sorang chef tu masak pulut kuning...pelagi, keinginan tu kian membuak. Bila terjah ke dapur ada pula beras pulutnya...maka chef hebat nipun merajinkan diri menunjukkan skil dan kepandaian membuat pulut kuning yang dikukus dan di"arun". Ini adalah percubaan pertama chef berbekalkan pengalaman melihat ibunda tercinta dan nenda yang pernah membuat benda ni. Maka...dengan itu inilah kejadiannya taraaaaaaaaaaaa....cantik tak? hehe...syok sendiri kannnnnn..;)

Dipadankan dengan telur dadar nipis gulung yang di hiris halus warna warni lagi. Ingat dulu2 tiap kali ada orang khatam Quran mesti mak ayah mereka buat pulut kuning macam ni + gulai ayam @ daging untuk dijamu kepada rakan2 di rumah guru Quran.


Sedia untuk dimakan....:) Kebetulan rendang semalamnya ada lagi...padanan yang sesuai dan sedap...ermmm yummy...


Pada hari yang sama...kerajinan tu lebih sikit, maka buat la pizza simple ni. Anakanda Faris suka walaupun kejadiannya tersangatlah ringkas. Ala2 telur dadar jer...cuma di celup roti, di tabur sosej, bawang, sos, cheese...siap...resepinya lupa pulak dapat kat mana...tapi dari blog jugak la...k, jemput makan!!! 

Ok, berundur dulu...jom sama2 kita doakan masalah di Sabah dapat diselesaikan seberapa segera dengan cara aman...amin!..wassalam!

13 comments:

Aziela said...

Wahhh...nampak pun dah tahu sedap. Rajinnya Zurinaaa...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye..dah lama tak makan pulut kuning...Pizza tu walaupun simple nampak sedap...

Cik Nurul Siezuka said...

Akak.. feveret Nurul ni pulut... Nak sikit.. hehehe :)

Zurina said...

Aziela...mood rajin ni sesekali jer dtg...xselalu...:)

Lily...pizza tu ok2 jer xdelah sedap sgt..:)

Nurul...feveret ek..nk jom dtg sini kita buat sama2...:)

ieda immi said...

sedap2 ... masakan nie pelbagaikan aje .. janji anak2 suke kan ;)

Zurina said...

ieda immi...haah...mevariasikan masakan ikut kreativiti sendiri bdasarkan pgalaman dan selera...bila kena dgn slera ank2/suami boleh la djadikan menu keluarga...nk share2 belum ttu lulus...maklum la chef syok sdiri jer ni...hehe

TiranaAduka said...

salam
Lawatan pg tirana aduka.
Pekabar?

kakngah said...

ingt kan apa la kebendanya hijau fink itu. tolo dada rupanya...

Zurina said...

kngah...hehe...yo, tolo dada...:)

TiranaAduka said...

salam ..
Lawatn tirana aduka di pg isnin membawa entry baru..jemput singgah.terima kasih

TiranaAduka said...

lawatan petang.

TiranaAduka said...

terima kasih sudi singgah tempat saya.

boni kacak said...

wah... dah lama rasanya tak makan pulut kuning ni..hehehe