Thursday, November 22, 2012

Demam Crepe Durian Melanda


 

Salam semua! Alhamdulillah syukur padaNya kerana memberi kita nikmat hidup yang sihat dan aman. Apapun harapnya kita tak lupa akan saudara kita di Palestin. Sama2 kita hulurkan bantuan sama ada hulurkan sumbangan kewangan(material) mahupun doa dengan sepenuh hati agar saudara2 kita di sana dilindungiNya.

Berbalik pada tajuk...sana sini sinun memperkatakan tentang crepe durian. Aku ni tak pernah la mencubanya. So dalam sebulan dua ni teringin sangat nak merasanya...hajat di hati nak cuba membuatnya sendiri sebab tengok pada resepinya agak mudah dan ringkas...tapi batalkan dulu hajatnya tu sebab nak cuba dulu rasanya, kang buat tak kena pada tekaknya pulak. Jadinya risik2 la mana ada jual benda alah ni. Mulanya cari gak orang perseorangan yang jual...malas nak calling n kena buat temujanji...makanya, senang citer g jer kat sini...Sweet Chat Cafe, AEON  Station 18 Mall, Ipoh...Tak perlu cal...ikut bila2pun...;) Sebelum beli tu dah search kat google akan kehalalannya dan sebelum beli tengok dulu restorannya, sape pekerjanya +++...Melayu semuanya DAN  penting jugak ada logo halal JAKIM. Jadinya minggu lepas baru dapat tunaikan hajat nak merasa crepe durian setelah sekian lama mengidamnya...huhuhu.


 Halal

 Ini bekasnya...tengok orang post kat blog2...gambar nipun...nampak besar. Bila beli..."cenuet" jer bendanya. Kecik mak aiii. Seketul...sekali Faris ngap jerk...huhuhu. Nipun skali ngan tax...RM9++. Kalau beli dengan orang yang jual kat luar...besar saiznya...RM10 ada 6 ketul. Pepun boleh la untuk percubaan..;)

 Inilah bendanya...3 ketul

 Setelah dibedah siasat...;)


Bila dah cuba...bagi aku macam makan durian jerk...cuma ada lemak manisnya sebab ada cream kot. Tapi Faris kata sedap sangat...siap suruh ibu beli/buat. Lepas pada tu...ekoran crepe durian Faris dan ayahnya  yang tak berapa suka durian jadi suka. Minggu ni kami berkelah durian kat rumah...huhuhu.

Sape yang ada kenalan sekitar Tronoh Perak yang jual benda ni...boleh la bagi info...kang teringin...boleh la order...mood malas nak buat ler tu..;)

K..sekian...wassalam.

***
 Ayuh terus tembak doa! Ya Allah! save gaza.

14 comments:

TiranaAduka said...

terliur singgah sini.

Miss Zahirah said...

ape rsanya durian crepe yer?
malang sggh sya ni x ska durian.. hihihi

Zurina said...

TiranaAduka...teliur bolehlah cuba...;)

Miss Zahirah...google jer...byk org share resepi CD ni...tp klau xsuka durian takot nti xleh telan jer...hehe

suri solehah said...

Aduhai...dah rasa ye..akak tak sempt nk merasa...sekali berpantang pulk

boni kacak said...

biasanya yang homemade dan jual persendirian tu lebih banyak isinya..

Zurina said...

k.suri...xpe, hbis pantang nti bole la cuba ya!...slmt bpantang..;)

Boni yg kacak...tu ler...nk kena cari agen psendirian tdekat ni...kena teruskan risikan lg..;)

Ros said...

Assalamualaikum Zurina,

Teringinnya Kak Ros he.he....

Nur-nba said...

Pernah rasa juga.. sedap.. Kalau anak2 suka, akak cubalah buat.

Salmi Khairil said...

saya penah beli 2 tempat nak rasa punya pasal ada yang best dan ada yang tak..saya suka krim banyak..nyummy kak

Zurina said...

k.Ros...waalaikummussalam...kena cuba kl teringin tu...;)

Nur-nba...tulah...nk kena cuba ni..buat sendiri baru puas hati..;)

Salmi...ader gak yg org buat xsedap ek?...ada gak yg ckp, nk kena lebih krim dan durian fresh baru best...;)

@izY@N said...

saya pun sependapat akak.. Mcm makan durian je.. So sekarang tengah mencari2 apa keistimewaan dia.. Salam kenal :)

Niswatus Solikah Samik said...

anis x berapa suka durian. tapi mane lah tau bila rasa yang crepe ni boleh jadi suka pulak mcm faris dgn suami akak! kan? hehe!

Akak dok tronoh ye? dekat lah dengan UiTM Seri Iskandar kan? hihi.. :)

Zurina said...

btul tu...bolelah cuba, mana tau TERsuka...;)

Asmar Arafad said...

dtg bw dan follow sini, sedapnya...