Wednesday, February 20, 2013

Meatball Special Ala2 Ikea

Petang Isnin hari tu chef Reenor(akulah tu) merajinkan diri mencuba resepi ni yang dicedok dari blog Seri Kandi Tanah Jauhar. Menurutnya resepi ni ala2 Meatball Ikea yang menjadi sebutan ramai akibat kesedapannya. Oleh kerana aku tak berpeluang lagi nak merasa Meatball kat IKEA tu...makanya dengan penuh semangat aku cuba try test la resepi ni....Dan hasilnya...taraaaaaaaaaa....


Abaikan gambar dan rupanya yang tak cantik ya! Biasa la...kerajinan dan kepandaian untuk menghias segala bagai takde...tapi...soalnya rasa...en.suamiku kata..."ermmm sedap"....heroku kata "ermmm tak sedap. Faris nak fun fries jer"...aku kata "ok la...best jugak". Hehehehe...pendapat 3 panel yang mempunyai 3 citarasa berlainan. Dari 3 penilaian tu...boleh la kita ambik kira pendapat incik suamiku...sebabnya dia ni tekak mat salleh sikit. Makanan macam ni memang feveret dia. Kalau anakandanya tu...separuh mat saleh...kalau ke PizzaHut...mushroom sup dan pizza dia makan...lain2 dia tolak tepi...termasuk la meatball. Kalau ikut citarasa maknya ni...makan jer semuanya...tapi kalau nak kenyang...nasi jugak ubatnya. Dalam sehari tu...nak juga pekena nasi. Jadi kesimpulannya...tak rugi mencuba...memang sedap jugaklah. Puas hati dan senyum lebar(dalam hati) bila suami kata sedap...hehe.

***jadinya sape yang nak cuba...bolehlah terjah kat SINI untuk mendapatkan resepinya. Susur galur/asal usul resepi ini juga ada diceritakan kat situ ya! Ikut resepinya dia letak blueberry jem..tapi aku tak letak. DAN kalau tak nak hidangan nampak pucat...boleh la tambah sayur-mayurnya ya seperti brokoli, carrot, asparagus etc yang dicelur. Hidanganpun lebih sihat.   Ok...SELAMAT MENCUBA!!!


13 comments:

Kila Lala said...

wahhh nampak sedap. thanks ye bagi link...nanti bole cuba :D

noornazuha said...

Nyammmmm.....dah lama x rasa meatball kat ikea tuh sbb x suka g ikea,asik jam

Aziela said...

Kalau masuk blog Kak Sari tu, memang asyik ngences jer jadinya...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hehehe.. tergelak baca komen Aziela kat atas tu..

Sosnya dapat banyakkan, boleh ulang banyak kali tu, hehehe. Terima kasih ya....

Salmi Khairil said...

aduh teringinnya.. huhu kena ajak en hubby pegi ikea hujung minggu nie nampaknya...

Zurina said...

kila lala...sama2...cubalah...mana tahu kena dgn selera kila

Zuha...klau xnak rempuh jam ke ikea tp teringin nk mkn meatball...bolehla cuba resepi ni...;)

Aziela...sama la kita...ngences jer kejenya...eheh...(:

Seri kandi...sama2 kasih! t.kasih jugak sbb sudi kongsi resepi!!! sosnya mmg byk...masih byk berbaki dlm peti ais...nti nk makan lg bolehlah di panaskan...:)

Salmi...pergi jgn xpegi...kang ada yg kempunan nti...:)

Kak Nik Ja said...

akak memang suka makan meatball kat ikea tuh...tapi lately meatball di situ dah jadi sedikit keras dari dulu....hemm memang nak kena buat sendiriklah..lagi berbaloi!!

Nurhanisah (Anis Artslife) said...

mcm ala2 hotel..hehe..nnti share lg la resepi2 best..teringin gak nak try..boleh jadi isteri mithali lepas ni..cewahhh...hehehe

Mamasya said...

Aslmkum Zurina
mmg femeskan meatball ikea...tp akk belum pernah rasa. kalau dpt masak sendiri puas mkn...
re; Amin..t.kasih atas doa.

Zurina said...

kak nik ja...akak ttunya sll makan meatball kt ikea...nti bole la cuba resepi ni...adakah btul2 sama ngan ikea punya?...hasilnya nti bole la share!!!..:)

Anis...klau teringin, bole la try...mg jd isteri mithali...amin!...:)

mamasya...waalaikummussalam! sama la kita...masih xnyempat nk g ikea mkn meatball sana...pepun sama2...:)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nampak sedap jer tu...mcm meatball Ikea..ktorang pun tak pernah lagi mkn meatball ikea...

kakngah said...

adoi.. dah lama tak masak yg special utk anak2. blh la weekend ni blh try la..

Zurina said...

lily & k.ngah...bole la cuba tu...:)