Wednesday, April 18, 2012

Hari Rajin Sedunia

Salam semua! 

Hari Rajin Sedunia?...ada ker?...bila tu?...hehe, saje je aku yang bagi nama tu...sebabnya ada la dalam banyak2 hari tu aku ni rajin sikit. Walaupun tak banyak...adalah sikit. Tapi kalau nak diwujudkan hari rajin seduniapun ok juga. Yelah...sekarang ni macam2 hari ada. Hari kasih sayang la...alah..valentine tu(jgn sambut yer...tak boleh). Kita juga ada sambut hari ibu. Dengar2 citer hari ibupun tak boleh sambut. Jadi tak kiralah hari apa2pun...tak payah kita tentukan tarikhnya...raikan hari kita dengan pengisian yang baik..insyaAllah selamat dunia akhirat. Kalau ikut dunia blogger pulak...hari ni hari tanpa kata2...alah wordless wednesday tu. Tapi tak kira...aku nak berkata2 jugak...sebabnya blog ni tak selalu berkata2...;)

Berbalik pada hari rajin sedunia tu...Ahad lepas 15/4/12 ...aku telah merajinkan diri untuk mencuba resepi terkini hasil terjahan ke blog2 masakan dan juga dengan rujukan chef2 tersohor di kampung(ibunda & kekanda2 tercinta). Resepi terkini yang dimaksudkan tu bukanlah resepi untuk masakan baru...resepi lama..tapi baru kini aku nak mencuba. Dari blog mana tu..minta maaf...dah lupe...huhu. Pepun t.kasih tak terhingga pada blog2 masakan kerana tak lokek berkongsi resepi dan tips untuk akak yang baru nak belajar pegang periuk kuali ni...huhuhu. 

Okey..pjg citer lak ye...apa resepinya? jom layan gambar sambil kita bercerita ...

 Laksam...inilah hasilnya. Percubaan pertama. Kuah dan Laksam tu sendiri buat ya! Alhamdulillah percubaan pertama yang tak mengecewakan. Kalau My Super Hero cakap "ok"...kiranya lulus la tu. Yang ni resepinya aku ambik kat blog(tapi lupa blog mana...pepun TQ pada empunya blog masakan)...juga rujuk pada ibunda dan kekanda di kampung...;)

Taraaaaaaaaaa...sedia untuk dimakan.

Itu kisah tengah hari. Paginya aku merajinkan diri gak...eheh...ajak suami makan luar. Bukan malas...tapi lepas jer masak untuk makan malam...gas habis...bagus punya gas...nasib baik dah siap masak...last2...dia slow dannnnnnnnnnn...hilang. Jadi pagi tu baru order gas...tu yang tak masak.***alasannnnnnnn...hehe.

Dan...petang Ahad tu jugak...aku telah merajinkan diri(hari rajin sedunia katakan) mencuba ini resepi pulak. Apa ya...tARAAAAAAAAA

 Inilah dia(gambar tak memuaskan...maklum ler guna hp mahal)...onde-onde atau dikenali juga dengan nama Buah Melaka. Walaupun gambar agak kabur...tentu anda kenalkan? Hasilnya tak mengecewakan. Terkenang zaman dulu2...bulan puasa selalu sangat ibunda tercinta buat onde2. Inipun percubaan pertama...sebelum ni tahu makan jer...buat sendiri tak pernah...tolong bulatkan dan isi gula melaka tu selalu la.

Itu jerlah masakan hari rajin sedunia. Takdelah rajin sangat...2 resepi jer. Dah alang2 tayang makanan...bawah ni nak tayang masakan chef tersohor ni lagi...jgn sakit mata ya!...;)

 Bihun Goreng Special

 Kopi Special(yang ni tak masak...tolong kacau jer)

 Nasi Goreng Special...huhuhu...special la sangat. Yang sebenarnya...Nasi Goreng Sempoi jerk...;)

Mee Bandung Special

Ermmm...semuanya special...;))))) Masuk bakul angkat sendiri kannnnnnnn??? Okey...jemputlah menjamu mata semua!..hehe. Jamu mata jelah yer...tak bole nak menjamu selera sebab dah habis semuanya. Ini kisah lama...;)

Ok...sekian dulu...Wassalam!

6 comments:

anNaqia said...

sedapnya tengok laksam tu. mee bandung pun nampak sedap. kecur air liur. :)

ZURINA said...

eheh...nampak sedap..rasanya ntah kene/tidak ngan slera annaqia. Tapi kalau ikut slera tukang masak...utk makan sdiri2 tu lulus la...hehe

Qaseh Qistina said...

banyaknya makanan..ni betol2 rajin nih..dah alang-alang rajin, macam2 la ye..bukan senang nk rajin kn..hihi..laksam tu nmpk menarik tp sy x pandai makan la pulak..hehe

ZURINA said...

hehe...rajin tu tidaklah sgt Qaseh...tunjuk jer lebih...sekali skala mood dtg..;) Meh nk ajar mkn laksam...gaul,sudukan n suap ke mulut n then..kunyah dan telan...ahah...jgn mare!!!hehe..;))))))))

ell said...

rajin nyer...

ZURINA said...

;)))))))