Sunday, April 29, 2012

Hasil Master Chef Tersohor


Salam semua! 

Masa untuk tayang hasil masakan master chef tersohor(Chef Zurina)... Hehehe...tersohor la sangat. Pepun takpelah...masuk bakul angkat sendiri jerrr...tunggu orang angkat takut2 tak terangkat...huhuhu. Sesekali ape salahnya kannnnnnn??? K...jom layan gambar + citer2 sikit!!!

 Ahaaaa...ini adalah roti. Nampak macam roti kannnnnn? Hehe...inilah roti pertama yang chef hasilkan. Berintikan tuna, strawberi & jem madu lebah. Wah...kellasss kan...sampai pecah2. Nampak kusam semacam...nape ek?..sebenarnya roti ini selepas diisi inti tidak dibiar mengembang dulu...terus dibakar...tu yang jadi macam tu. Pepun soalnya rasa...sedap la jugak. Betul2 sedap kot sebab sekejap je dah habis my super hero kerjakan...huhuhu.

 Ahah...disebabkan ini roti pertama yang dihasilkan...selalunya tunjuk kat kedai jer...jadi chef  xcited la cikit..maka lelebih lak tangkap gambar... my hero pun tumpang xcited dan dengan sukarela menjadi super model untuk bun yang tak berapa nak menjadi ni...hehe..ape2 jelah kannnnnn..;))))

 Ini percubaan ke2...rotinya agak gebu(walaupun gambarnya agak kelabu)...menjadi la kiranya. Tapi tak berapa nak laku sebab berintikan kelapa. Hero2 kat rumah ni tak suka. Tapi chef hepi sangat2 coz roti dah menjadi..gebussssss. Yeyyy...berjaya...ala2 syok sendiri gituuuu...;)

 Inilah teksturnya...ok la tukannnn???

 Dannnn...buat pertama kalinya chef buat pizza...hawaian tuna. Ermmm...cantikkann...kalah yg pizza hut punye...eheh...;)

 Ini chef ke 2...kemain suka dia dapat sama2 memerah tenaga menghasilkan pizza ni. Selalunya chef tak bagi dia kacau sangat..dah dapat lampu hijau...seronok ler dia. Tu...xcited tayang hasil kerjanya.

 Taraaaaaaaaaa...dah siap dibakar.

 Dah hilang sepotong...;)

Inilah dia... Ready untuk di"ngap"...ermmm yummy. Xcited lebih..soalnya rasa...masing2 punya citarasa la kannnnnnn. Ni versi simple...xletak macam2...coz tabur apa yang ada jerk...hehe.

 Ini adalah sup cendawan. Very simple nak membuatnya...cara orang rajin macam chef ni...beli yang instant punya...tambah air...panaskan atas dapur...kacau...siap....;) Makan panas2 bersama pizza...ermmm...delicious...;)

 Ini orang panggil biji/butir nangka. Masakan tradisional ni. Kadang2 teringin sangat nak makan.Tapi bila dah makan sikit...muak la pula. Selalunya beli jer...ini pertama kali mencubanya. Kalau kat kampung senang jer nak dapat...kat sini tak jumpa..tu yang cuba buat gak. Dulu2 ibunda tercinta kat kampung selalu gak membuatnya.

 Ini kek pandan... Dah lama sangat tak membaking kek...sekarang ni terrrrr"rajin" la pulak. Buat sikit jer...tu yang slim semacam jer. Buat banyak2 kang tersadar jer kat atas meja. Kalau sikit cepat sikit habis...puas hati bila kita masak sesuatu...licinnya cepat...;)

 Haaa...ini cerita semalam. Roti canai pertama telah dihasilkan oleh chef. Makan bersama kari ayam. Resepinya chef ambik dekat sini Dapur Kayu...terima kasih pada tuan punya blog tersebut sebab sudi berkongsi resepi!!!

 Inilah tekstur rotinya.  Cantik. Tapi My super hero tak suka sangat sebab letak kentang. Lain kali buat...just letak telur ngan bawang jer kot. Masalah sikit nak buat roti canai ni sebab chef tak berapa pandai nak tebarkan rotinya...so chef main tarik2 jer...ok la tuh...huhuhu..Pepun bole la...janji nampak macam roti canai..;)

Inilah kari ayamnya...buat lebih sikit. Paginya kita makan dengan roti...tengaharinya kita makan dengan nasi...cukup2 menjimatkan masa dan tenaga...cubalah!!!...;)

Ok...setakat ini dulu ya...moga dipanjangkan usia dan diberi kesihatan dan masa luang untuk terus bern3 dilain masa...

Sekian...wassalam!

3 comments:

ogyep yummy mellow said...

Wah banyaknya percubaan... cubaan betul ni buat yang memandang...

ZURINA said...

hehe...yup ogyep...byk pcubaan...bukan dlm sehari...byk hari n byk bulan tu...huhuhu. biasa la...baru nk bjinak2 dgn dunia masakan. cuba resepi baru. sblm ni cuba mana yg tahu jerk...;)))))

eyeknew_chumot said...

nak sikit pizaaaaaaaaaa