Tuesday, July 24, 2012

GA KKida Menyatukan Kami Dari Alam Maya Ke Alam Realiti

Alhamdulillah...syukur atas nikmat kurniaanNya. Tanggal 14 Julai 2012, hari Sabtu bertempat di Restoran Rebung milik Chef Ismail dekat Lorong Maarof  Taman Bangsar...saya telah diberi kesempatan untuk menghadirkan diri ke Majlis GA KKida Koleksi 1001 Resepi. Terima Kasih yang tak terhingga di ucapkan kepada KKida kerana memilih saya antara 12 pemenang untuk GA Kkida. Jadi, hadirnya saya ke Rebung tu atas jemputan Kkida la...ermmm...makan free bukan untuk sorang...tapi 2 orang. Jadi saya di temani bukan 1 tapi 2 boyfriend...sape lagi kalau bukan my super hero(suami tercinta...terima kasih kerana sanggup jadi "supir" saya memandu dari Perak Ke KL...eheh) dan my hero(yang bikin kesesakan lalulintas dekat rebung malam tersebut...huhuhu).

Majlis bermula seawal jam 6 petang. Tapi saya tiba agak lewat sikit ...lebih kurang 15 minit. Apa yang menarik...beberapa langkah berjalan usai keluar dari kereta...saya terserempak dengan KKida yang juga menurutnya baru sampai. Respon awal bila terserempak tu...sah2 saya kenal kkida tapi sah2 juga dia tak kenal saya. Tapi...bila dah terlebih excited...dengan terujanya saya menegur kkida...dan lantas kkida terus menghulurkan tangan...kami bersalaman mesra dan saya memperkenalkan diri agar kkida tahu "zurina" antara nama pemenang yang tersenarai dalam kotak fikirannya.

Bila dah jumpa tuan majlis...tak jadi masalah la untuk saya ke ruang untuk majlis tu....i followwww jer kkida sampai ke bilik berhawa dingin yang di tempatkan untuk majlis tersebut. Masuk jer ke bilik tersebut...sudah ada 4/5 orang blogger yang telah setia menanti....DAN dengan terujanya nama KKida di sebut bila melangkahnya KKida ke bilik tersebut...kami bersalaman mesra sebagai tanda awal perkenalan. Sebagai permulaan...sesi ramah mesra...masing2 memperkenalkan diri dan bercerita serba ringkas mengenai dunia blog masing2. Zurina ni cuma cakap ringkas jer...no idea...coz i nikan "pemalu"...huhuhu.

Ringkasnya cerita...setelah azan maghrib berkumandang...kami berpindah tempat ke kawasan yang lebih lapang dan santai....lebih selesa untuk majlis santai seperti ini. Kalau kat bilik tu...majlisnya macam formal sikit. Tak jadi masalah untuk menunaikan solat di Rebung kerana surau di sediakan. Acara borak2 dan kenal2 lebih mesra bermula...sambil2 menunggu teman2 yang menunaikan solat maghrib. Serentak dengan itu juga acara makan2 yang disediakan secara buffet bermula...hermmmm...pilih jer mana yang berkenan. Lupa nak snap gambar makanan yang saya ambil...pepun layankan juadah yang disediakan....macam2 ada

 Aneka pilihan ada...kerabu, sambal petai ikan bilis, tempoyak dll.

 ABC, kopi dan tea panas...sila layan diri sendiri ya!...;)

 Rendang, Nasi himpit, popia basah+++...

 Ini lagi...macam2 aneka pilihan makanan...macikpun dah lupa...sebab banyak sangat.

 Bermacam masak lemak yang superb yummy...Menurut kkida...kat rebung ni masakannya tak kedekut santan...chef ismail tambah...bukan santan jer, semua bahan termasuk bawang dll memang di rebung...secukup rasa.
*
*
*
Jadi berbaloi2 kalau anda ke Restoran Rebung ni...anda bayar...anda akan dapat rasa hasilnya...memang tak rugi. Macam2 hidangan ada...dari pemanis mulut sampai la pencuci mulut...masakan kg ada, ala2 barat pun ada. Ecece...Dato mail kena bagi makan free ni atas iklan percuma ni...ehehe...;)))))

 Lamb chop kalau tak silap...dan ini adalah chefnya...;)

Ikan Bakar, Pisang goreng, Sukun Goreng pun ada....ini cuma sebahagian...masih banyak lagi hidangan yang tak sempat nak snap...sebabnya sibuk duk melayan kerenah my hero...tak duk diam...ke sana ke mari...bikin ibu segan.. banyak2 kemaafan atas gangguan itu ya!!!!!

***minta maaf la gambar agak kabur...maklum la..guna kamera hp yang mahal jer...huhu.

Sambil makan2 tu acara cabutan bertuah(pemilihan hadiah) dilakukan. Sebelum tu kami dipertontonkan dengan video ringkas mengenai kkida sekeluarga...menarik...dan yang paling menarik perhatian dan mendapat sorakan ialah...gambar kawin kkida yang masih muda remaja...ermmm...comellllll sangat2.

Ringkasnya majlis ni di taja oleh MyChef dan juga Babas. Jadi selain hadiah2 menarik yang disediakan kkida...kami juga mendapat hadiah berupa barangan keluaran mychef dan juga babas. Jom layankan apa yang kami dapat....taraaaaaaaaaa


 Beg MyChef...sesuai untuk bawa makanan sejuk beku

 Ini isinya...+++ada lagi 1 beg plastik...kami semua dapat 12 kotak pelbagai masakan keluaran mychef...resepi dari chef2 ternama yang turut serta meraikan majlis tersebut iaitu Dato' Chef Ismail(cukup peramah dan mesra pelanggan), Chef Zam(juga cukup ramah orangnya), Chef Liza(tidak turut serta dalam majlis ni), Chef Florence Tan(celotehnya buat kami tak kering gusi) dan Master Chef pertama Malaysia Dr. Chef Ezani(bakal mengeluarkan resepinya).

 Inilah antara produk mychef yang kami bawa pulang...

12 kotak semuanya...+ 4 (untuk pasangan malam tu)=16...macam2 ada...tentukan mana yang nak rasa dulu...dan saya telah memilih Semur Daging Betawi hasil tangan Dato Chef Ismail kita...fuhh...marveles...secukup rasa...;)

Ini pula buah tangan dari Babas...beg yang besar


 Dan ini salah satu isi dalamnya...bekas rempah ratus

 Inilah bekasnya

 Dan ini rempah ratus yang kami dapat...semuanya ada dalam beg tersebut

 Taraaaaaaaaaaaa....inilah hadiah dari KKida yang dimenangi. Walaupun mengimpikan pie maker seperti kawan2 yang lain...tapi bekas tingkat Tupperware ini juga tidak kurang juga menariknya. DAN......

Sila jangan jeles...dalamnya ada ini...KEK BLACK FOREST yang semestinya enak sekali...hehe..;)


DAN


kami juga dapat angpau raya dari Sariyusa. Sebelah kanan tu adalah isinya. Semua dapat buah tangan dari Sari ni. Terima kasih ya Sari!!! 

Pendek kata...majlis ni gilang gemilang dengan hadiahnya yang banyak...makanan yang enak2(free lak tu...eheh), blogger2 yang cun2 melecun, chef2 yang very d sporting(english yg hebat...huhu) dan Tuan Majlis(tentunya KKida dan keluarga) yang sangat ramah dan mesra. Tersangat beruntungnya kami join GA kkida dan terpilih antara 12 pemenang bertuah. Apa yang menarik tentang GA kkida ni...kerana ia lain dari yang lain...bukan saja dapat hadiah(banyak lak tu), makan free(dekat Restoran Rebung lagi tu) dan  pentingnya turut sama membina ukhuwah antara blogger2 yang sebelum ni kebanyakkannya hanya kenal di alam maya. Kesemua pemenang terdiri daripada puteri2 jer...putera hanya datang menyeri(sebagai peneman). Dan turut di hadiri 2 jejaka idaman Malaya(blogger) iaitu Bro framestone dan Ariffshah. Dengarnya kedua2 blogger ni cukup femes....cuma macik zurina yang tak berapa nak kenal alam blog ni tak berapa kenal. Maklum la berblog sesekali sekadar suka2 dan blog yang sering di terjah kebanyakkannya blog masakan....;)

Okeyh...inilah kenangan indah yang tak dapat dilupakan.

 Teruja pada tayangan video kkida sekeluarga

Pemenang bersama produk MyChef(malam tu rasa macam artis...apa tidaknya...lampu kamera tak henti2 duk tangkap gambar)

K...salam sayang buat teman2 semua...

Aziela ~ http://therainbowjourney.blogspot.com/
Nur-nbahttp://cetusanrasa-nba.blogspot.com/
Shuhada Salleh ~ http://www.syuhadasalleh.my/
Suzlin ~ http://suzlinazreena.blogspot.com/
Cheetah ~ http://cheetah87.blogspot.com/
Suriani ~ http://jikaduniaakuyangpunya.blogspot.com/
Zefa Nor Asmara ~ http://jemariasmara.blogspot.com/
Sariyusa ~ http://sariyusa.blogspot.com/
Salmi Khairil ~ http://salmikhairil.blogspot.com/
Nurul Siezuka ~ http://www.siezuka.com/

***moga terus bersahabat walau di alam maya!


BUAT KKida ...Terima Kasih yang tak terhingga atas semua ini. Moga terus sukses dengan blog Koleksi 1001 Resepi . Walaupun pertama kali bersua muka dengan kkida...terasa seperti sudah lama kenal atas sebab kemesraan dan sifat low profilenya.

K...sebelum undur diri...kita iklan dulu...BERBUKALAH DI RESTORAN REBUNG!!!


Sekian Wassalam...fuhhhh...panjang bebenor...;)))))))))

***Malam tu rasanya saya orang yang terawal undur diri. Kalau boleh memang nak stay lama2 sebab tak sempat nak kenal mesra dengan semua...tapi apakan daya heroku yang sorang tu terlalu aktif...huhuhu

11 comments:

Cheetah said...

best moment ever!! ;)

Zurina said...

ya dik...bak kt kkida "malam yang indah"...;)

Zefa NorAsmara said...

Tu dia, full entry dah keluar dah. Memang kenangan yg manis.. :D

Zurina said...

hehe...full n3...kalau bole nk pjgkan lg...tp apakn daya...;)

Mia Liana said...

wahhhhhhh... bestnya.. melopong ni masa tengok... hehehe

Zurina said...

hehehe...kl melopong bole la teropong ke rebung n singgah sana mia...;)

Salmi Khairil said...

suka2..biler agaknya dapat berjumpa lagi

Boni Kacak said...

wah.. yang ni ler nurul pun ada ni.. hehee

Zurina said...

tQ salmi...insyaAllah ada jodoh ptemuan...jumpa lg...;)

Boni kacak...yup nurulpun ada. Wah! femes sungguh adik nurul kita...;)

Sari Yusa Ibrahim said...

seronok yang macam2 malam tukan...

isk! cemanlah boleh tertinggal entry ni..

Zurina said...

btul tu sari...pulak2 dpt hadiah tambahan dr sari...hehe. thanks skali lg...bole pakai raya nanti..;)